Facebook
Instagram @

Ik pak een koffertje voor je in

Bureau Klapstuk presenteert haar meest recente productie: “Ik pak een koffertje voor je in”. Een lied geschreven door Monique Strijbosch met muziek van Bart de Rijk, gezongen door Alexandra Alphenaar. Het is een lied voor het afscheid van een kind. Dat klinkt zwaar en dat is het afscheid nemen van een kind ook. Maar het lied zelf is licht en vol liefde en troost. 

April 2021


Hoe kom je erop?

Monique Strijbosch werkte 4 jaar lang in Het Land van Ooit, waar ze o.a. liedjes, voorstellingen en krantenartikelen schreef. Vorig jaar werd het contact met andere creatievelingen van Ooit weer aangehaald en als vanzelfsprekend laaide de vlam van creativiteit weer op. Monique legde haar hart en ziel in een soort kinderrequiem. De tekst is geschreven om passend te zijn voor zowel jongens als meisjes en heeft geen religieuze inslag. Bart de Rijk -echtgenoot van Monique- werd geïnspireerd door de tekst en schreef er de muziek bij.


De tekst

De reden dat Monique en Bart “Ik pak een koffertje voor je in” hebben gemaakt is dat wanneer een klein kind overlijdt er geen drommen mensen bij het afscheid klaarstaan om te spreken over het leven van dit kind. Er is waarschijnlijk geen groter verdriet voor een ouder dan het verlies van een kind. En het is zeer begrijpelijk dat het op zo’n moment lastig is om de juiste woorden te vinden. Daarom hebben wij dat geprobeerd.


De muziek

Daarom een lied met inhoud: respect voor het leven, hoe kort of lang dat ook geduurd heeft. Vol liefde, troost en hoop. Met prachtige muziek, gecomponeerd, gearrangeerd en gespeeld door Bart de Rijk. Hij heeft gezocht naar een mix van kinderlijke lichtheid, deels mineur, rijk georkestreerd en een einde in majeur om de hoop te onderstrepen. In de 25 jaar dat Bart en Monique samen zijn is dit overigens het eerste lied dat zij samen hebben gemaakt. 


De zang

De heldere, tedere en krachtige stem van Alexandra Alphenaar vertolkt niet alleen de woorden prachtig, maar zij weet haar emotie door te laten klinken in de melodie. Alexandra is een actrice/zangeres die haar sporen ruimschoots heeft verdiend in de theater- en musicalwereld. Bart en Monique hebben haar 15 jaar geleden leren kennen en zijn sindsdien bevriend. 


Het proces van schrijven, componeren en inzingen was intensief. De emoties kregen soms de overhand – er zijn heel wat zakdoeken versleten- maar het samenwerken om dit lied zo mooi mogelijk vast te leggen was bijzonder en waardevol. 


We hebben ervoor gekozen om dit lied voor iedereen toegankelijk te maken.               Monique Strijbosch                                                   Bart de Rijk                                            Alexandra Alphenaar

                       Foto; Bart de Rijk                                                                Foto: Bart de Rijk                                                     Foto: Anke van der Meer